Ο τόπος μας

Ιστορία του Τόπου μας

ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ? ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Ως το 1934 ο Δήμος Θεσσαλονίκης περιλάμβανε σχεδόν ολόκληρο το οικιστικό ? πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Τον Ιανουάριο του 1934 δημιουργήθηκαν νέες κοινότητες. Μια από αυτές η κοινότητα Μενεμένης με τους συνοικισμούς της (Νέο Χαρμανκιοι, Νέος Βόσπορος Νέα Μενεμένη).

Το 1981 με το ΠΔ 554/1982(ΦΕΚ98 Α/23-8-1982) η κοινότητα έγινε Δήμος Μενεμένης μια και ο πληθυσμός ήταν μεγαλύτερος του ορίου των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 δημιουργήθηκε ο συνοικισμός Δενδροποτάμου σε μια έκταση παλιών αμπελώνων. Μέσα στη δεκαετία αυτή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και οι πρώτοι τσιγγάνοι.

Ο Δενδροπόταμος είναι δημιούργημα του μεγάλου κύματος εσωτερικής μετανάστευσης που αναστάτωσε τη χώρα μετά το 1950.

Ο συνολικός πληθυσμός του συνοικισμού Δενδροποτάμου ανέρχεται σε 2988 από τους οποίους οι 1847 είναι μη τσιγγάνοι και οι 1141 τσιγγάνοι (απογραφή 2001).

Οι πλημμύρες του 1970 και 1976 όσο και οι σεισμοί που κατά καιρούς σημειώθηκαν, άφησαν χαραγμένα βαθιά τα ίχνη τους.

Ο Δενδροπόταμος περικυκλώνεται από κάθε είδος βιομηχανικές επιχειρήσεις και πλήττεται καθημερινά από το νέφος και τα καυσαέρια.

Το Σχολείο του συνοικισμού κτίστηκε γύρω στο 1972-73. Γύρω στο 1965-66 λειτούργησε ένα υποτυπώδες Σχολείο σ? ένα ερειπωμένο δωμάτιο.

Σταδιακά βέβαια το σχολείο γινόταν καλύτερο από άποψη στέγης. Όμως παραμένει το ίδιο εδώ και τόσα χρόνια. Σ? αυτό συστεγάζονται το 3ο και το 5ο Δημοτικά Σχολεία. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Στο 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης φοιτούν σήμερα 265 μαθητές από τους οποίους το 87% είναι τσιγγάνοι.

Το 1975 χρονολογείται η έναρξη της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου προστάτη του συνοικισμού. Μέχρι και σήμερα οι εργασίες συνεχίζονται?

Ο Δενδροπόταμος συνεχίζει να είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή με πολλά και πολύμορφα προβλήματα. Μιλούμε για μια συνοικία 40 χρόνων που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης.

Ελπίδα για όλους μας αποτελούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας. Αυτοί μπορούν μέσα από τον κόσμο της γνώσης να ξεκινήσουν μια προσπάθεια αλλαγής. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος? Όμως ας γίνει τουλάχιστον η αρχή !!!