Ο Πολιτισμός της περιοχής

ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Ρομά αποτελούν ένα σύνολο πληθυσμών που ζούσε και ζει σε κατάσταση πλήρους προφορικής παράδοσης. Η ιστορία των τσιγγάνων ξεκινάει από την Ινδία. Πιστεύεται ότι άρχισαν να μεταναστεύουν από την Ινδία γύρω στο 1000 μ.Χ. Η εγκατάσταση των τσιγγάνων στις οργανωμένες χώρες δεν ήταν εύκολη. Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι τσιγγάνοι ζουν φτωχοί και ‘γκετοποιημένοι’, χωρίς να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, εκπαίδευση, εργασία.

Η περιοχή του Δενδροποτάμου ανήκει στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Στον Δενδροπόταμο ζουν περίπου 3000 κάτοικοι εκ των οποίων τα 2/3 είναι Έλληνες Ρομ και οι υπόλοιποι είναι Έλληνες μη Ρομ καθώς και ένα μικρό ποσοστό προσφύγων Πόντιων. Οι Ρομά ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Δενδροπόταμο, μετακινούμενοι από τα παράλια της Μ. Ασίας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.Τα πρώτα σπίτια του συνοικισμού χτίζονται το 1950 από τσιγγάνους, χριστιανούς ως προς το θρήσκευμα  Το 1952 εγκαθίστανται στην περιοχή και μη τσιγγάνοι. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στον μόνιμο τοπικό πληθυσμό προστέθηκαν και μουσουλμάνοι τσιγγάνοι, που πριν ζούσαν ως σκηνίτες.

Η γλώσσα των Ρομά είναι η Ρομανί ή Ρομανές , η οποία είναι Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Οι οικογένειες των τσιγγάνων είναι συνήθως πολύτεκνες. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι πολύ γερά δεμένοι, οι τσιγγάνοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό απέναντι στους γονείς. Οι τσιγγάνες συνηθίζεται να παντρεύονται σε μικρή ηλικία επειδή δεν τους επιτρέπονται οι προγαμιαίες σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούν το όνομα της οικογένειας. Η τελετή του γάμου διαρκεί 4 μέρες . Κάθε χρόνο επίσης εορτάζεται το «Εντερλέζι».Ο Άη Γιώργης για ακόμη μία φορά σκοτώνει τον κακό δράκο, σηματοδοτείται έτσι η αρχή της νέας εποχής, το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου, η νίκη του καλού επί του κακού, η άνθιση, η γονιμότητα, o έρωτας και η ομορφιά. Ιδιαίτερα αγαπητά είναι και τα τσιγγάνικα παραμύθια. «Ισινέ ντα νασινέ…
(Ήτανε δεν ήτανε?)» Έτσι αρχίζουν τα τσιγγάνικα παραμύθια…

Οι Ρόμ ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη μουσική και έχουν αναδειχθεί και έχουν γίνει διάσημοι στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού κυρίως πάρα πολλοί ¨Έλληνες Ρόμ. Οι “τσιγγάνοι” χρησιμοποιήθηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις σαν ιδανικοί εκτελεστές δημοτικών τραγουδιών . Τα όργανα που αγαπούν είναι κυρίως το κλαρίνο και τα κρουστά. Σε πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια μετέχουν ενεργά σαν οργανοπαίχτες. Κυριότερες σήμερα ασχολίες τους είναι :
το εμπόριο κυρίως στις λαϊκές αγορές, η προσφορά εποχιακής εργασίας, η μουσική.

 

Η Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δεν στάθηκε θετικά στην κοινωνική αποδοχή και ένταξη των μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, πολύ περισσότερο δε των Τσιγγάνων, και δεν δημιούργησε με έναν οργανωμένο τρόπο τις προσβάσεις στα ανελαστικά κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη όπως ορίζονται σε μια σύγχρονη και Δημοκρατική πολιτεία, σε αυτά δηλαδή της κατοικίας, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συμμετοχής.